Wat doen we?
Als je jong en gezond bent doe je de hele dag van alles zonder erbij na te denken hoe je dat doet. Met een ziekte of beperking zijn die ‘simpele’ dingen ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Boodschappen doen, een maaltijd bereiden of op tijd op een afspraak verschijnen kan ineens een hele onderneming worden.
Wij gaan samen met jou op zoek naar oplossingen zodat je toch die dingen kunt doen die jouw leven de moeite waard maken. Of waarvan het gewoon wel erg prettig zou zijn om het zelf te kunnen.
Daarbij is het niet alleen van belang om te kijken naar wat je zelf wilt en kunt, maar ook naar de invloed die dit heeft op de mensen die dicht bij je staan. Indien gewenst worden partner, kinderen, mantelzorgers of andere zorgverleners bij de behandeling betrokken.
Hoe gaan we te werk?
We beginnen altijd met een kennismakingsgesprek waarin we meer te weten komen over hoe je dagen er nu uit zien en wat je anders zou willen. Soms nemen we daarna een of meerdere testen af.
Een andere manier om informatie te verkrijgen is door goed te kijken hoe een bepaalde handeling of activiteit uitgevoerd wordt. Dit doen we bij voorkeur op de plek waar je dit gewend bent te doen, vaak thuis. We kijken dan bijvoorbeeld mee bij het traplopen, brood klaarmaken of computeren.
Vervolgens gaan we in overleg over mogelijke oplossingen. Bijvoorbeeld:
- Oefeningen om de fijne motoriek van je hand te trainen zodat je je handtekening weer kunt zetten of je jas aan kunt trekken.
- De activiteit op een andere manier uitvoeren: Recht in plaats van gebogen staan bij het stofzuigen, sneltoetsen in plaats van de muis gebruiken.
- Gebruik gaan maken van hulpmiddelen om steunkousen aan te trekken, afspraken te onthouden of bij een vriendin op bezoek te gaan. We kunnen dan ook meehelpen bij het aanschaffen of aanvragen van deze hulpmiddelen. En vertrekken pas als je er goed mee overweg kunt.
- Manieren bedenken om minder afgeleid te worden of gestructureerder te werk te gaan waardoor je je werk langer vol kunt houden en minder fouten maakt.
- Helpen bij het (opnieuw) vinden van je grens. Hoeveel kun je eigenlijk doen op een dag zonder toename van pijn- of vermoeidheidsklachten?